Mike Mingos
Cyber SecurityΤεχνολογία

Εξάρθρωση της συμμορίας Ransomware Lockbit – Εμφάνιση στο Action24

Σύλληψη συμμορίας Lockbit Ransomware

Μια απο τις μεγαλύτερες συμμορίες κυβερνοεπιθέσεων τύπου Ransomware, η Lockbit Ransomware εξαρθρώθηκε απο τις αρχές. Η συγκεκριμένη συμμορία είχε πολλά “χτυπήματα” και σε ελληνικές εταιρίες οι οποίες αναγκάστηκαν να πληρώσουν μεγάλα ποσά (bitcoin) σε λύτρα για να πάρουν πίσω τα αρχεία τους. Οι εταιρίες CyberX και Tictac είχαν αναλάβει πολλά απο αυτά τα περιστατικά για να γίνει διερεύνηση και ασφάλιση των υποδομών.

Σε μια συνέντευξη μου στο Action 24, με τον κ. Ιπποφάντη και την κα Κουτροκόη εξηγούμε την δράση των Ransomware και τις τέραστιες προσπάθειες της επιχείρισης Cronos που χρειάστηκαν οι αρχές για να επιτύχουν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Η τεράστια διεθνής αστυνομική επιχείρηση, με επικεφαλής τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, κατάφερε να εξουδετερώσει την LockBit, το μεγαλύτερο δίκτυο κυβερνοεγκλημάτων παγκοσμίως, ανακτώντας υπολογιστικό εξοπλισμό και λογισμικό που χρησιμοποιούσε για επιθέσεις ransomware. Το κακόβουλο λογισμικό της ομάδας φέρεται να έχει αποσπάσει περισσότερα από 120 εκατομμύρια δολάρια από πάνω από 2.000 θύματα σε διάφορες χώρες. Η επιχείρηση, γνωστή ως Επιχείρηση Κρόνος, διεξήχθη με τη συνεργασία του FBI και άλλων διεθνών αρχών, συλλαμβάνοντας στελέχη της οργάνωσης και παγώνοντας περιουσιακά στοιχεία συνδεδεμένα με την ομάδα.

Η LockBit, που θεωρείται η πλέον επικίνδυνη ομάδα ransomware στον κόσμο, έχει διαπράξει περίπου το ένα τέταρτο όλων των επιθέσεων τα τελευταία δύο χρόνια, με ευρείες υποψίες για συνδέσεις με τη Ρωσία. Παρόλο που η οργάνωση ζήτησε συγγνώμη για μια επίθεση σε παιδικό νοσοκομείο, προσφέροντας τεχνική υποστήριξη για την ανάκτηση των δεδομένων, η επιχείρηση αναδεικνύει την αυξανόμενη απειλή των κυβερνοεπιθέσεων και τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμησή τους.

Related posts

Συνέντευξη του Μιχάλη Μίγγου για τις κυβερνοεπιθέσεις Ransomware στις Ελληνικές επιχειρήσεις

Mike Mingos

Τί είναι το Dark web; Είναι επικίνδυνο;

Mike

Τι κάνουμε όταν έχουμε κρυπτογράφηση Ransomware;

Mike