Mike Mingos

Δημιουργία Bitcoin Wallet

Mike Mingos

Όπως ακριβώς για να χρησιμοποιήσουμε το email μας και να στείλουμε ή να πάρουμε email, έχουμε εφαρμογές όπως το Microsoft Outlook (σε Windows), το Thunderbird, το Gmail (μέσω browser) ή το χρησιμοποιούμε μέσω των κινητών μας απο τις αντίστοιχες εφαρμογές, έτσι υπάρχουν και εφαρμογές (προγράμματα δηλαδή) διαχείρισης των Bitcoin σας που ονομάζονται Bitcoin Wallets. Δείτε εδώ ένα βίντεο για το πώς λειτουργεί ένα πορτοφόλι bitcoin.

Ένα Bitcoin Wallet επιτελεί πάνω κάτω τις παρακάτω εργασίες:

 

 • Αποστολή Bitcoin
 • Λήψη Bitcoin
 • Επισκόπηση του ιστορικού συναλλαγών

Φυλάει όλες τις διευθύνσεις και τα Private Keys μας και κάνει εύκολη την αποστολή και λήψη bitcoin.

Μπορείτε να έχετε φυσικά παραπάνω απο ένα Bitcoin Wallet.

Που σημαίνει οτι μπορεί να έχετε 2-3 διαφορετικά στο κινητό σας και άλλα τόσα ή περισσότερα στον υπολογιστή σας, ώστε να διαχειρίζεστε τις πληρωμές σας απο παντού και να δείτε πιο πορτοφόλι Bitcoin σας αρέσει περισσότερο καθώς το καθένα έχει και δικά του χαρακτηριστικά.

Ποιά είδη Bitcoin Wallets Υπάρχουν;

 • Online Bitcoin Wallet: Πολύ εύκολα στη χρήση τους και ανα πάσα στιγμή διαθέσιμα μέσω Internet, τόσο στον σταθερό σας υπολογιστή όσο και στο κινητό σας. Το καλό ειναι οτι είναι προσβάσιμα εύκολα απο οπουδήποτε. Το κακό είναι οτι το Private Key αποθηκεύεται στους Server τους. Επομένως αν χακάρουν την εταιρία που το διαχειρίζεται (έχει γίνει αυτό στο παρελθόν) τότε μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στο Wallet σας.
 • Desktop Bitcoin Wallets: Κάνουν εγκατάσταση στον υπολογιστή μας (Windows, MacOS, Linux) και διαχειρίζονται το Bitcoin Wallet σας. Αν για κάποιο λόγο σας χακάρουν τον υπολογιστή σας τότε τα bitcoin σας κινδυνεύουν. Το καλό ειναι οτι μπορείτε να τα αντιγράψετε σε 2-3 usb flash sticks και να τα τρέχετε απο εκεί όταν χρειάζεται να κάνετε συναλλαγή. Προσωπικά πιστεύω οτι είναι αρκετά ασφαλής ο τρόπος να τα εγκαταστήσετε σε USB, να έχετε 2-3 αντίγραφα και όποτε χρειάζεται να κάνετε κάποια κίνηση να συνδέετε ένα απο αυτά τα USB.
 • Smartphone Bitcoin Wallets: Ουσιαστικά πρόκειται για μια εκδοχή των Software Wallets για κινητά. Το Private Key βρίσκεται στο κινητό σας τηλέφωνο και είναι πολύ εύκολα στη χρήση. Προσωπικά έχω 2-3 software wallets για καθημερινή χρήση αλλά τις “αποταμιεύσεις” τις κρατάω σε Software Wallet σε USB το οποίο δεν είναι συνδεδεμένο συνεχώς με το internet.
 • Hardware Wallets (Cold Storage): Η πιο ασφαλής μέθοδος αποθήκευσης Bitcoin. Είναι συσκευές που θυμίζουν MP3 Player και αποθηκεύουν με πολύ ασφαλή τρόπο τα Bitcoins σας. Το κόστος τους κυμαίνεται απο 40$-300$ ανάλογα τις δυνατότητες τους.
 • Paper Wallets: Μια έξυπνη καινοτομία η οποία σας επιτρέπει να δωρήσετε ή να φυλάξετε ένα ποσό Bitcoin και να το τυπώσετε σε ένα χαρτί. Ουσιαστικά τυπώνει το Private Key και το Public Key του πορτοφολιού σας με σκοπό κάποιος να εχει πρόσβαση να το ξοδέψει.

Ποιό Bitcoin Πορτοφόλι να εγκαταστήσω;

Αν θέλετε να ξεκινήσετε άμεσα με το πρώτο σας πορτοφόλι Online:

 1. Coinbase: Κατα τη γνώμη μου απο τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα Online Wallets με εφαρμογή και για κινητό τηλέφωνο αλλά και Online. Σημαντικό: Αν κάνετε εγγραφή και αγοράσετε bitcoin αξίας 100$ και άνω μέσω αυτού του συνδέσμου θα πάρετε δώρο 10$ και εσείς και εγώ και δεν θα χάσετε τίποτα, αντίθετα θα βγούμε και οι δύο κερδισμένοι. Απο εκεί μπορείτε να κάνετε και την πρώτη σας αγορά Bitcoin/Litecoin/Ethereum.
 2. KriptomatΈνα ανταλλακτήριο που σας επιτρέπει να αγοράσετε Bitcoin στην ευρώπη μέσω εμβάσματος και πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας. Δείτε πώς αγοράζω Bitcoin εδω.
 3. Crypto.com: Εφαρμογή κινητού τηλεφώνου εύκολη στη χρήση και στην ταυτοποίηση η οποία παρέχει και χρεωστική κάρτα. Σχετικά νέο αλλά ανερχόμενο. Περιορισμένα ζευγάρια κρυπτονομισμάτων. Με αυτό το link αν εγγραφείτε λαμβάνετε 50$ bonus και εσείς και εγω υπο προϋποθέσεις οτι το χρησιμοποιείτε.

Για πορτοφόλι Bitcoin στο κινητό μας προτείνω τα παρακάτω:

 1. Coinbase: Το αναφέραμε και παραπάνω, απο τα καλύτερα και ασφαλέστερα Wallets. Αφού κάνετε εγγραφή μέσω αυτού του συνδέσμου μέσω αυτού του συνδέσμου και αγοράσετε πάνω απο 100$ σε bitcoin, κερδίζετε και εσείς και εγώ 10$.
 2. Crypto.com: Εφαρμογή κινητού τηλεφώνου εύκολη στη χρήση και στην ταυτοποίηση η οποία παρέχει και χρεωστική κάρτα. Σχετικά νέο αλλά ανερχόμενο. Περιορισμένα ζευγάρια κρυπτονομισμάτων.
 3. Coinomi: Ένα Wallet για κρυπτονομίσματα το οποίο υποστηρίζει τα περισσότερα Cryptocurrencies (Android/iOS)
 4. MyCellium: Ιδιαίτερα εύχρηστο και περιέχει και επιλογή για να αγοράσετε τα πρώτα σας Bitcoin
 5. Airbits: Ένα πολύ εύχρηστο wallet για iPhone

Για τον υπολογιστή σας προτείνω να εγκαταστησετε ένα απο τα παρακάτω:

 • Exodus: Πολύ όμορφο και λειτουργικό Wallet το οποίο χρησιμοποιώ για τις καθημερινές συναλλαγές και ανταλλαγές με άλλα κρυπτονομίσματα. Το χρησιμοποιώ καθημερινά και θεωρώ οτι είναι μονόδρομος σε σχέση με ότι άλλο έχω δοκιμάσει.

Paper Wallets: Πώς να δημιουργήσω εύκολα ένα offline Wallet;

Bitcoin Paper WalletΘεωρητικά ο ασφαλέστερος τρόπος να αποθηκεύσετε μεγάλα ποσά bitcoin είναι offline.

Δηλαδή να μην μπορεί κάποιος hacker να υποκλέψει το Public Key και το Private Key σας.

Αν το σκεφτείτε όταν κάποιος γνωρίζει το Public Key σας, μπορεί να δεί πόσα bitcoin έχετε.

Αν γνωρίζει και το Private Key σας, μπορεί να κινήσει και να μεταφέρει τα bitcoin σας σε άλλο πορτοφόλι.

PaperWallet: Όσοι έχουν μεγάλη εμπειρία και μεγάλα ποσά bitcoin, τα φυλάνε offline σε κάποιο Paper Wallet (το οποίο απλά ειναι ο συνδιασμός του Publick Key & Private Key εκτυπωμένα σε ένα χαρτί).

Μπορείτε να εκτυπώσετε ένα Paper Wallet απο εδώ και να στείλετε τα Bitcoin σας εκεί.

Κατόπιν αυτού μπορείτε να κρατήσετε τo Paper Wallet σας σε μια θυρίδα και ενδεχομένως να το φωτοτυπήσετε ωστε να το έχετε σε 2-3 σημεία για ασφάλεια. Αν χάσετε όλα τα αντίγραφα του paper wallet σας, πρακτικά έχετε χάσει και το ποσό που έχετε αποθηκεύσει.

Το πιο ασφαλές Wallet είναι ένα Hardware πορτοφόλι : Ledger Wallet Nano S

Πρόσφατα αγόρασα ένα hardware πορτοφόλι το οποίο μπορεί να αποθηκευσει bitcoin, ethereum και άλλα κρυπτονομίσματα με πολύ ασφαλή τρόπο ούτως ώστε να μην κινδυνεύει κανείς να χάσει τα κρυπτονομίσματα του.

Θα σας έλεγα να αγοράσετε σήμερα το Ledger Nano S, μιας και είδα αρκετά άλλα, αλλά θεωρώ οτι είναι το καλύτερο και στην καλύτερη τιμή.

Θετικά: Δεν μπορούν να στο χακάρουν, ακόμα και αν στο κλέψουν δεν μπορούν να πάρουν τα κρυπτονομίσματα σου και μπορείς να τα επαναφέρεις σε ένα άλλο Ledger Nano S που θα αγοράσεις. Όμορφο, πρακτικό και τρέχει σε όλα τα λειτουργικά συστήματα. Εννοείται οτι είναι ότι πιο ασφαλές έχω δεί.

Αν λοιπόν σκέφτεστε να ασχοληθείτε με τα κρυπτονομίσματα σας συστήνω να πάρετε ένα Ledger Nano S.

Άλλα γνωστά hardware wallets είναι το Trezor και το Keepkey

Πώς δημιουργώ το πρώτο μου πορτοφόλι Bitcoin (Web wallet)

Δημιουργία πορτοφολιού Bitcoin (Bitcoin Wallet) στην Coinbase

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε πως δημιουργούμε ένα πορτοφόλι Bitcoin και πώς αγοράζω Bitcoin με ευρώ/δολάρια απο την Coinbase.

Προσοχή! Κάντε πρώτα κλικ εδώ για να πάρετε 10$ εξτρα σε περίπτωση που αγοράσετε πάνω απο 100$ αξία σε Bitcoin.

Πώς χρησιμοποιώ το Exodus Wallet (Desktop Wallet)

Πώς χρησιμοποιώ το Coinomi Wallet

Γιατί πρέπει να έχω πολλά πορτοφόλια Bitcoin;

Το κάθε ένα έχει τη χρήση του για εμένα.

 • Το Coinbase (και εναλλακτικά το Kriptomat) τα χρησιμοποιώ για να αγοράσω Bitcoin με ευρώ. Το κακό είναι οτι και τα δύο είναι κανάλια που γεφυρώνουν πραγματικό χρήμα με κρυπτονομίσματα και έντάσσονται σε Regulations κρατικά/τραπεζικά.
 • Το Exodus το χρησιμοποιώ πλέον στον υπολογιστή μου αλλά και στο κινητό μου τηλέφωνο για μικρές καθημερινές συναλλαγές και με ενδιαφέρει εκεί να έχω την ιδιωτικότητα μου και να μπορώ να κάνω συναλλαγές χωρίς να δίνω προσωπικά στοιχεία
 • Το Ledger Nano S το χρησιμοποιώ για την αποταμίευση μεγάλων ποσών (π.χ. 500€ και άνω) ούτως ώστε να έχω την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Σχετικά άρθρα που πρέπει να διαβάσετε

Αν δεν έχετε ήδη διαβάσει τα παρακάτω, δείτε τα γιατι έχουν και αντίσοιχα βίντεο, στα Ελληνικά, που θα σας βοηθήσουν στην κατανόηση:

Χρειάζεστε εξατομικευμένη καθοδήγηση για να ανοίξετε πορτοφόλι Bitcoin;

Παρόλο που έχω αφιερώσει αρκετό χρόνο για να γράψω τα βασικά βήματα για να ξεκινήσει κάποιος με το bitcoin και έχω φτιάξει αρκετά βίντεο, δυστυχώς έχω λάβει αρκετές επικοινωνίες απο αναγνώστες οτι δεν μπορούν να κατανοήσουν κάποια βασικά πράγματα στο θέμα του bitcoin.

Η αλήθεια είναι οτι είναι ένας χώρος κάπως δυσνόητος στην αρχή και θέλει αρκετό χρόνο.

Αν λοιπόν δεν μπορείτε να διαθέσετε τον απαραίτητο χρόνο για την έρευνα σας και θέλετε να αποφύγετε λάθη, τότε μπορούμε να κανονίσουμε να κάνουμε ένα ιδιωτικό σεμινάριο bitcoin και να σας καθοδηγήσω βήμα προς βήμα σε όλα αυτά που διαβάζετε και ακόμα περισσότερα.

Το σημαντικότερο που πρέπει να προσέξετε στα κρυπτονομίσματα είναι η ασφάλεια σας.

Δεν σας κρύβω οτι δέχομαι πολύ συχνά email και τηλεφωνήματα απο ανθρώπους που δεν έκαναν τα βήματα σωστά και χάσανε τα κρυπτονομίσματα τους, οπότε αυτό το κομμάτι είναι το σημαντικότερο. Στο ιδιωτικό σεμινάριο κρυπτονομισμάτων, μέσα σε 3-4 ώρες καλύπτουμε γνώση που θα σας έπαιρνε περίπου 3 μήνες να κατανοήσετε