Mike Mingos
Δημόσιες ΟμιλίεςΕπιχειρηματικότηταΚαινοτομίαΚαριέρα

Επαγγέλματα του μέλλοντος και οι βασικές Δεξιότητες για την αγορά εργασίας του 2020

Μιχάλης Μίγγος - Επιχειρηματικότητα & Αγορά Εργασίας

Μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω μια ομιλία στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  στις 20/10/2015 στα πλαίσια του μαθήματος: “Πολιτική Ερευνας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητα” απο τον καθηγητή και πρόεδρο του τμήματος Ιωάννη Μπακούρο τον οποίο ευχαριστώ θερμά.

Ο τίτλος της ομιλίας ήταν: Ποιες είναι οι βασικές Δεξιότητες για την αγορά εργασίας του 2020 – Εξειδίκευση & Επιχειρηματικότητα και η συμμετοχή ήταν πραγματικά πολύ καλή.

Σε κάθε δημόσια ομιλία μου, επειδή το στήσιμο είναι διαδραστικό με το κοινό, μου δίνεται η αφορμή να ξεφύγω απο την τετριμμένη παρουσίαση και να αναφεθρώ σε προσωπικές μου εμπειρίες που σχετίζονται κάθε φορά με καταστάσεις και εναύσματα που μου δίνονται απο τους συμμετέχοντες.

Τα θέματα που θίξαμε εν ολίγοις ήταν:

  • Μια ματιά στα Επαγγέλματα του μέλλοντος – κάποιες προβλέψεις που έχουν κάνει διάσημοι μελλοντολόγοι
  • Η “αποτυχημένη” πορεία μου στο να δοκιμάζω νέες ιδέες που έχω κατα καιρούς και με ποιόν τρόπο προσέγγισα αυτό που λέμε “επιχειρηματική επιτυχία”
  • Πώς μπορεί κάποιος να εφαρμόσει την επιχειρηματική του ιδέα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να τη δοκιμάσει
  • Γιατι δεν πρέπει να κρατάμε τις επιχειρηματικές ιδέες μας κρυφές;

Το συμπέρασμα αυτής της διαδραστικής ομιλίας ειναι οτι πλέον δεν υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας για να σε περιμένουν όταν θα τελειώσεις τις σπουδές σου ή όταν αποφασίσεις να εργαστείς σκληρά. Οι επιχειρήσεις πλέον δύσκολα “δοκιμάζουν” προσωπικό, δεν υπάρχει σταθερό περιβάλλον εργασίας και όπου είναι δυνατό, το ανθρώπινο δυναμικό αντικαθίσταται απο Software ή ρομπότ.

Μια αξιαγάπητη κυρία κατα τη διάρκεια της ομιλία μου, μου είπε: Μήπως όλα αυτά που μας λέτε έρχονται απο το διάστημα; Μου φαίνονται πολύ μακρινά για να τα υιοθετήσουμε εδώ στην Ελλάδα. Η απάντηση μου είναι οτι ήδη το μέλλον είναι εδώ και τρέχει με απίστευτη ταχύτητα. Το οτι αυτά που αναφέρουμε γίνονται στην Αμερική και στην Ευρώπη σημαίνει οτι είναι 2-5 χρόνια απόσταση απο το να γίνουν στην χώρα μας, που αναπόφευκτα πλέον είναι κομμάτι της παγκοσμιοποίησης.

Ο δικός μας ρόλος σε αυτά που έρχονται είναι είτε να δημιουργήσουμε τη δική μας επιχείρηση, δηλαδή τη δική μας θέση εργασίας είτε να εξειδικευτούμε σε κάτι ώστε να μπορούμε να ξεχωρίζουμε απο τους ανειδίκευτους και να μπορούμε να αμοιφθούμε καλύτερα.

Κάτι που δεν αναφέρθηκε στην ομιλία αυτή καθώς ήταν αρκετά νωρίς για να αναφερθεί, είναι η δυνατότητα κάποιου να ασχοληθεί με το Trading και ιδιαίτερα με τα κρυπτονομίσματα.

Συγκεκριμένα θα πρότινα να δεί κανείς την αγορά του Bitcoin και των Κρυπτονομισμάτων, η οποία όλο και αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια αλλά έχει μεγάλο ρίσκο. Δείτε το σχετικό άρθρο μου για το

[ τί ειναι το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα εδώ ]

Το βίντεο της ομιλίας μου είναι εδώ:

Το Powerpoint με τα slides της παρουσίασης βρίσκεται εδώ:

Αναμένω τα σχόλια σας!

Αν η ομιλία σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αν έχετε αντιρρήσεις, ενστάσεις ή σχόλια, μπορείτε να σχολιάσετε στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας ώστε να ξεκινήσει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Όσο μοιραζόμαστε απόψεις τόσο καλλιεργείται μια κουλτούρα εξέλιξης. Επίσης αν θέλετε να μεγαλώσει αυτή η κοινότητα, μπορείτε να κάνετε Like στη σελίδα μου στο Facebook.

Σχετικά άρθρα και Video απο το αρχείο μου

Αναφορές & Πηγές:

Related posts

Ξεκόλλα & διάλεξε κατεύθυνση – Επιλογή καριερας!

Mike Mingos

Τι κάνουμε όταν έχουμε κρυπτογράφηση Ransomware;

Mike

Μπορώ να βγάλω χρήματα απο το δικτυακό marketing;

Mike Mingos

11 comments

Ρανια Σαλαμαντη 15/01/2016 at 18:22

Ωραία όσα λέτε , αλλά είναι κάτι που ακούω τα τελευταία δύο χρόνια . Εσείς το κάνατε την ομιλία στις 10/2015 ?? Δεν άκουσα κάτι καινούργιο.

Μιχάλης Μίγγος 15/01/2016 at 20:37

Καλησπέρα Ράνια, σε παρακαλώ επανέλαβε και ανέπτυξε λίγο την ερώτηση σου διότι δεν την κατανόησα ώστε να μπορέσω να σου απαντήσω.

Antonis 16/06/2016 at 11:33

Πολύ σωστή η παρουσίαση σας, εκφράζει την πραγματικότητα!!!

Μιχάλης Μίγγος 07/08/2016 at 16:27

Ευχαριστώ για το σχόλιο Antonis

Demetris Michael 26/08/2016 at 18:46

endiaferon & trofi gia skepsi…………

Μιχάλης Μίγγος 28/08/2016 at 04:58

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο Demetris Michael

Δεσποινα Ασκητα 06/12/2016 at 23:09

Πολύ διαφωτιστική η ενημέρωση .Θεωρώ πως θα έπρεπε να ξεκινά απ την δευτεροβαθμια εκπαίδευση.

Μιχάλης Μίγγος 07/12/2016 at 09:37

Δέσποινα σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Είναι μεγάλο θέμα η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σκοπός αυτού του blog δεν είναι να απευθύνεται προς την κυβέρντηση αλλά στον καθένα μας ξεχωριστά. Η λογική μου πάντα ήταν οτι όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε αλλαγές, ξεκινάμε πάντα απο τον εαυτό μας. Θα μπορούσα να κατηγορήσω αρκετά πράγματα, το εκπαιδευτικό σύστημα, την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την τριτοβάθμια, τον τρόπο εισαγωγής, τα δημόσια σχολεία … το να κατηγορείς είναι το μόνο εύκολο.

Όμως πάντα ήμουν της άποψης οτι ξεκινάμε με το τι μπορούμε να αλλάξουμε σήμερα εμείς στον εαυτό μας. Αν έχουμε παιδιά, πώς θα μπορούσαμε εμείς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, ανεξαρτήτως σε πιο σύστημα ζούμε (που δεν ειναι εύκολο να αλλάξει το σύστημα). Οπότε ξεκινάμε απο τον τρόπο που σκεφτόμαστε εμείς και να κάνουμε πράξη συγκεκριμένα πράγματα που θα μας βοηθήσουν αύριο.

Αυτά που γράφω στο συγκεκριμένο άρθρο είναι πράγματα που μπορείτε να κάνετε αύριο αν αφιερώσετε χρόνο. Ανεξάρτητα αν η οικονομία καταρρέει και αν πάμε απο το κακό στο χειρότερο. Το που βρίσκεται ο καθένας μας σήμερα είναι καθαρά απο δικές του επιλογές. Ας ξεκινήσουμε απο αυτό σαν σκέψη και σιγά σιγά να δούμε τι επιλογές έχουμε και να αλλάξουμε τις μελλοντικές μας επιλογές και κατευθύνσεις.

Χριστίνα 06/01/2017 at 10:39

Πολύ ενδιαφέροντα Μιχάλη!
Εννοείται ότι η αλλαγή ξεκινάει από εμάς, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και αυτό που πρέπει να καταλάβουμε και να εμπεδώσουμε είναι ότι οι ευκαιρίες είναι πολλές και είναι εκεί έξω…….ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ!!

Μιχάλης Μίγγος 06/01/2017 at 16:28

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου Χριστίνα. Εδώ σε αυτό το Blog προσπαθούμε να μοιραστούμε ιδέες & νέους τρόπους για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.

AmiDop 13/03/2017 at 00:25

о туре на сейшельские острова

прогноз погоды в червленом

Comments are closed.